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BIF-Beef
Biologie Intégrative et Fonctionnelle de la viande bovine

Agence pour la Protection des Programmes : voir le certificat IDDN - BIF-BEEF

 

Lire la charte de déontologie pour l'utilisation du contenu :

Historique des extractions approuvées par le CSU :

=> analyse de la différence entre les propriétés métaboliques (oxydatives et glycolytiques) entre les muscles LT et ST, selon le type d'animal (âge, sexe, race, conduite...) (B.Picard & S. Chriki 05/2010)

=> extraction des données de teneurs en lipides (totaux, TG, PL) et de composition en acides gras, concernant des mâles et femelles de différentes races pour les muscles TB et ST (B. Picard 08/2010)

=> extraction des données de collagène, des poids des animaux, et des âges d'abattage en jours (F. Garcia & M. Blanco-Alibes 08/2010)

=> fibres, collagènes, activités enzymatiques en vue d'étude statistiques SAS (S. Chriki, G. )


 


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1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16

 

Nombre

 

  Baq (2003) Génisses Mode Stabulation auch 9999 dgal 1684 chatronLaq 1311 vachotron00 1889-90 qqs corrections vachotron01 1300-04 vachotron02 1307-10 NatureRation 1104 Montbelliard 1184 Uzerche 1180-86 MoHelen 1188 Mugene03-Agrobio CIV - màj

 

                                 

 

 

 

13-nov-08 14-nov-08 19-nov-08 20-nov-08 28-nov-08 28-nov-08 28-nov-08 28-nov-08 01-dec-08 02-dec-08 03-dec-08 03-dec-08 10-dec-08 10-dec-08 10-dec-08 01-nov-09 01-sep-10

 

Animaux

 

4184 4195 4218 4253 4401 4419 4446 4511 4511 4549 4569 4614 4638 4690 4704 5062 5197

 

Mesures

 

265029 265637 266044 267234 269022 269962 270502 271866 271848 272625 273039 274659 275793 278032 278826 291742 330153

 

Variables

 

572 584 584 584 586 603 603 603 603 603 603 604 606 606 616 638 621 (nouveau ref)

 

Races

 

20 20 20 20 20 20 20 20 20 20 20 20 20 20 20 20 20

 

 

 

13-nov-08 14-nov-08 19-Nov-08 20-Nov-08 28-nov-08 28-nov-08 28-nov-08 28-nov-08 01-dec-08 02-dec-08 03-dec-08 03-dec-08 09-dec-08 09-dec-08 09-dec-08 01-nov-09 01-sep-10

 

delta

 

0 608 407 1190 1788 940 540 1364 -18 777 414 1620 1134 2239 794 12916 38411


The muscle longissimus dorsi does not exist!

It should be called "longissimus thoracis or lumborum". See a famous paper in Meat Science.
Meat Science Volume 28, Issue 3 , 1990, Pages 259-265. Recommended terminology for the muscle commonly designated ‘longissimus dorsi’.
Musculus longissimus of the erector spinae is frequently used by meat scientists because of its relative mass, its commercial importance and its variability in quality. Its designation has fluctuated considerably due to confusion over interpretation of accepted anatomical guidelines, some of which have been altered to improve precision. We recommend that meat and muscle scientists refer to the part of the whole muscle they generally use as the Longissimus thoracis et lumborum (LTL) or to either of its two parts, Longissimus thoracis (LT) or longissimus lumborum (LL), depending on which is referenced. The word dorsi should be omitted, the word musculus (or its abbreviation M.) preceding all muscles in Latin should not be used in English, and the longissimus atlantis, capitis and cervicis should not be included except when they are actually used


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ONTOLOGY : "... Description of concepts and relationships for the purpose of enabling knowledge sharing and re-use.." (James Reecy)


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